HafidzAhmad's Blog

My Life, My Dreams

Category: Rumah Sewa (page 1 of 2)

PERJANJIAN SEWA RUMAH (in English)

Salam semua..

===========

BERITA BAIK

===========

Kepada semua tuan tanah, para subletter dan juga mereka yang bakal  menjadi tuan rumah; anda tidak perlu bersusah-payah untuk memerah otak untuk menyediakan perjanjian sewa rumah.

Kini anda boleh mendapatkan copy perjanjian sewa rumah dalam bahasa Inggeris dengan bermodalkan RM20!

Perjanjian ini lengkap dan disusun secara formal agar boleh dijadikan sebagai dokumen sokongan untuk sebarang urusan perbankan dengan syarat ianya di “mati” kan setem HASIL. Segala urusan matikan setem HASIL ini boleh dibuat di kaunter LHDN berdekatan anda.

Contoh perjanjian sewa rumah seperti di bawah:

 

Cara pembayaran adalah seperti di bawah:

  1. Anda boleh whatsapp di talian 0166665859 untuk membeli copy tersebut,
  2. Buat bayaran sebanyak RM20 ke dalam akaun CIMB bernombor 8600085774 atas nama MHAR GEMILANG RESOURCES.
  3. Sila hantar bukti pembayaran di whatsapp dan tinggalkan email anda.
  4. Saya akan emailkan copy tersebut ke alamat email anda dalam tempoh 24 jam.

Sekian, terima kasih

Iklankan Rumah Sewa Anda di hafidzahmad.com!!

Salam semua pengunjung setia hafidzahmad.com..Bagaimana hari anda hari ini? Aku doakan agar kalian sentiasa sihat walafiat dan diberkati oleh Allah S.W.T sentiasa.

Aku sebenarnya nak bagitau kat korang yang MHA Services in collaboration with hafidzahmad.com menyediakan platform untuk sesiapa sahaja yang ingin mengiklankan rumah sewa, bilik sewa, apartmen sewa, homestay etc; anda hanya perlu maklumkan admin hafidzahmad.com ataupun admin page FB MHA Services dengan menghantarkan email ke alamat hafidzahmad52@gmail.com. Term and condition adalah seperti di bawah:

1) Pastikan iklan tersebut original dan genuine tanpa meniru iklan orang lain, copy paste, plagiat dsb;

2) Sertakan penerangan terperinci tentang saiz keluasan rumah, berapakah bilik tidur dan bilik air, rumah jenis apa..dan juga alamat rumah tersebut.

3) Sila sertakan sekali gambar rumah tersebut tanpa sebarang tulisan yang tertera di atas photo tersebut..watermark pon tak nak!

4) MHA Services dan hafidzahmad.com mempunyai hak 100% terhadap maklumat dan juga photo yang telah diberikan untuk tujuan pengiklanan.

5) Pihak admin berhak me”reject” sesebuah iklan jika kami rasakan ade antara syarat-syarat yangt telah di langgar..tetapi anda juga berhak untuk resubmit balik iklan anda tersebut kepada pihak kami, dan kami tiada masalah untuk menilai semula applications anda itu.

6) Service ini adalah PERCUMA dan kami tidak kenakan sebarang bayaran!

Sebarang pertanyaan berkaitan hal ini boleh diajukan terus kepada admin dengan menghantar email kepada hafidzahmad52@gmail.com. Sekian, terima kasih daun keladi

 

Admin

hafidzahmad.com

MHA Services

MHA Services Logo

Inilah logo korporat kami MHA Services:

 

finale2

Pilihan anda yang tentukan…

Salam semua..hidup ini penuh dengan pilihan sebenarnya. Sedar atau tidak kita hidup ini Allah bagi bermacam nikmat salah satunya nikmat akal..dengan akal nih kita boleh menilai dan menaakul setiap dimensi kehidupan kita ini. Kita boleh memilih samada kita nak kehidupan kita biasa-biasa sahaja ataupun luar biasa dari biasa? Pening tak?hehehe..

Dengan akal juga kita boleh memilih hak dengan batil, keperluan ataupun kehendak. Sebelum itu apa pilihan yang kita ada sebenarnya? Adakah kita melihat apa yang berlaku di sekeliling kita sebagai satu peluang? Penting ker nak kenalpasti peluang yang ada atau sekadar biarkan sahaja peluang itu berlalu pergi begitu sahaja tanpa kita grab peluang tersebut? Kita mungkin dibesarkan dalam family yang kaya-raya, tapi adakah kekayaan tersebut akan berkekalan untuk 100 tahun lagi, atau mungkin juga kita dilahirkan miskin papa kedana, tapi adakah kita akan terus papa kedana untuk 100 tahun lagi tuan-tuan sekalian? Banyak soalan plak haha…tapi ini realiti kehidupan kita sekarang, graduate drp IPTA/IPTS kita akan junjung ijazah kita ke hulu ke hilir mencari kerja, menghadiri temuduga kerja untuk dapatkan kerja yang bagus dan imbuhan yang besar..aku akui memang pernah melalui saat dan ketika ini. Bila berjaya dapat kerja, tudiaa buat kenduri jemput tok imam buat kenduri kesyukuran, tumbang lembu seekor! Rata-rata inilah yang kita lalui dan bakal lalui..hidup biasa-biasa…memang inilah salah satu cycle kehidupan kita…dah dapat kerja tu duk kumpul duit nak nikoh plak! ai marka @ girlfren or boyfren dah menanti…cukup duit nikah laa kawan…membina kehidupan berfamili..beranak-pinak dah tu menetap di kotaraya besar KL plak yang segala-galanya tinggi, bangunan tinggi, harga semua tinggi, senang  citer living cost tinggilah..so apa pilihan kita, mengharapkan gaji bulanan kita sahaja untuk tampung kehidupan kita sehari-hari?..ada yang mula apply card credit…duit abes nak blanja swipe je card credit tu..beli barang shopping, makan semua segala-galanya gunakan card credit..easy money!..statement datang umah, terkejut member besar dah hasil “swipe”-an. OK CUKUP!!!

Tenancy Agreement (TA)

Tenancy Agreement (TA)

Kite revert balik situasi lepas grad tadi..bila hutang dan komitmen belum bertambah…dapat kerja tetap je..gaji first tu kita dah pikir dah ape nak buat dengan slip gaji yang masih cantik molek bersih daripada potongan yang ade cuma potongan KWSP. Figure pon cun lagi so ape kita buat?..Fikir bagaimana nak bagi duit tu beranak-pinak…daripada RM1k jadik RM2k dan seterusnya..cara dia ialah kita invest duit kita tu..so apa yang nak di investkan? Sekali lagi pilihan di tangan anda, anda yang tentukan hidup anda atas mukabumi ini..salah satu investment ialah PROPERTY..ataupun hartanah..hartanah nih appreciation dia dalam masa kurang daripada setahun cukup tinggi. So gaji bulan pertama tadi simpan dulu jangan sebok nak pakai kete besor pakai je dulu motor time blajaq dulu tuu..kan ke dah saving kat situ…kalo nak pakai kete pon beli kete second hand ataupun yang instalment bulanan tak tinggi kalo boleh kurang drp RM500 lagi bagus…cukup tiga bulan slip gaji tuh kita pon carik laa rumah untuk kita beli as first house. Fasa nih penting sebab kat sini kita boleh tentukan dan sekali lagi pilihan di tangan kita samada kita nak jadik player capital gain atau cashflow. Maksud cashflow nih kita gain profit daripada kadar sewaan semasa, manakala capital gain nih kita beli property tu kemudian kita buat flipping or kita jual balik dengan harga dan Market value semasa!…Untuk HIDUP LUAR BIASA, kita beli first house kita bukan untuk duduk tapi kita bagi sewa kat orang hahaha…menarik bukan..kita duk jerla umah sewa…tapi dengan positive cashflow daripada sewaan tadi kita guna duit tu untuk bayar plak sewa atau kita topup sikit duit kita bayar duit umah sewa kita tuu..menarik bukan?..Di sini peri pentingnya Tenancy Agreement yang aku duk canang kat post sebelum nih..apa penting TA nih? Untuk next property kita boleh gunankan TA nih as supporting documents kita untuk apply loan kat bank..taruk laa dalam TA berapa kadar sewaan sebulan rumah first tu lagi tinggi lagi bagus so dah dapat positve cashflow dah kat situ..so di mata pihak bank ni bukan kita yang bayar instalment bulanan tu tapi penyewa kita, ader orang tolong byarkan utk kita hehehe…ulang lagi procedure untuk 5 kali lagi sampailah rumah korang ade 10  atau lebih lagi..

Selamat mencuba dan maju jaya!!

p/s: kalo nak contoh TA tu bleh email aku… hafidzahmad52@gmail.com 

 

 

 The 3 C’s of life: 

CHOICES, CHANCES, CHANGES

You must make a choice to take a chance or your life will never change!

 

Closed deal..

Bertemu bakal tenant untuk projek sublet di Damansara Damai..Alhamdulillah Tenancy Agreement (TA) dipersetujui bersama untuk kontrak satu tahun..Sempat bercerita tentang passive income dan bisnes Mommysakinah.com…nampak berminat untuk jadik agen alhamdulillah..killing two birds with one stone!!

Tenancy Agreement (TA)

Tenancy Agreement (TA)

Tips Sublet..

Salam ketemu lagi dalam posting kali ini dan aku cuba bawa korang tips SUBLET, mungkin ada antara kalian yang lebih arif daripada saya dan aku open the floor untuk kita diskusi topik nih lebih mendalam insyaAllah. Buat pengetahuan korang, Damansara Damai nih mmg strategik walaupun ianya bukan sebuah daerah cuma salah satu housing estate tapi kawasan ini lengkap dengan pelbagai infrastruktur dan amenities..kepadatan penduduk agak tinggi. Pelbagai latar belakang mendiami kawasan ini. Bagi aku apa yang perlu kita buat sebelum buat sublet ialah:

1) kenal pasti niche kite, siapa yang berpotensi mendiami bilik sewa kita, adakah ada kolej ataupun pusat pengajian di situ, selain peluang pekerjaan yang berpotensi menarik orang luar untuk mendiami sesebuah kawasan itu ataupun sekeliling dia, sebagai contoh Damasara Damai nih terletak tidak jauh dari Sg Buloh, apa yang ada di sungai Buloh tu, senang citer Hospital laa, sape yang koje kat Hospital tu yang berpotensi menjadi penyewa kita, of courselaa nurse. Selain itu Damansara Damai nih terletak tidak jauh dari Kota Damansara, Ikea, jauh sikit Bandar Utama. Bile sesubuah kawasan itu maju dari segi prasarana, kemudahan pengangkutan awam yang baik ia akan menarik orang luar untuk mendiami sesebuah kawasan itu..

2) Bagi saya kalo kita nak buat sublet lagi crowded kawasan tu lagi bagus! sebab memang orang nak duduk kawasan tu..hehehee

3) Budget tu kene ada, kalo constraint on budget kita boleh carik partner utk JV dgn kita

4) Survey dan case study mmg penting sebelum buat sublet nih berbalik kepada point no 1 di atas..

5) Cara pengiklanan juga memainkan peranan untuk kita tarik penyewa kita so far medium yang saya gunakan hanyalah online iaitu BLOG dan juga mudah.my sahaja..itupun alhamdulillah ramai yang bertanya..

6) Closed deal tu penting juga untuk kita grab prospek kita dan seterusnya menyewa bilik di apartment kita tu..dan

7) Kontrak dan agreement penting bagi kita supaya kita secure sebab sublet nih orang keluar masuk tu memang cepat, so kita kene bagitau derang awal2 kontrak adalah setahun!

Aku harap apa yang aku kongsikan nih sedikit sebanyak membantu kalian..semoga maju jaya

insyaAllah..

 

MHA Services FB page untuk para sahabat FB yang budiman…

image

Seminar Property Investment by Shahril Sidek & Pie2020

Salam dan selamat sejahtera semua, posting kali ini saya nak kongsikan pengalaman menghadiri seminar Property Investment yang disampaikan oleh otai dalam bidang hartanah dan tidak asing lagi iaitu Shahril Sidek dan Pie2020. Seminar berlangsung pada hari Ahad lepas iaitu pada tarikh 16hb Jun 2013 bertempat di Bilik Seminar Property Investment yang terletak di Taman Kajang Putra. Seminar kali ini dihadiri seramai 29 orang peserta yang rata-rata dari Lembah Klang dan ada juga yang datang dari luar sebagai contoh ada yang dari Pasir Gudang, Johor, Melaka, dan Pantai Timur.

Shahril Sidek in da House

Shahril Sidek in da House

Seminar bermula pukul 9.30AM, dimulakan dengan sesi pengenalan biodata speaker oleh BRADER ni. Aku memang kenal sangat mamat nih sebab dulu pernah satu tempat kerje kat ATCC Subang. Tapi sekarang tidak lagi, since awal tahun 2013 die dah resign daripada kerje Gomen tinggallah aku yang masih lagi ber ‘title’kan EMPLOYEE..hahah layan jer laa..banyak sebenarnya input yang disampaikan daripada basic tentang terma-terma dalam pelaburan hartanah contohnya apa itu S&P/SPA, DOA, Deed of Assignment, POS dan banyak lagi. Disamping pendedahan yang komprehensif mengenai kategori-kategori hartanah yang menyentuh apa itu Hakmilik Kekal (Freehold) yang boleh di bahagikan kepada dua pula iaitu; (a) Hakmilik Kekal Firstgrade dan (b) Hakmilik Kekal (Malay Reserve). Selain itu brader nih sentuh jugak kategori Hartanah Pajakan – 99 tahun, 60 tahun. Penekanan diberikan oleh speaker lebih kepada jual beli rumah secara Subsale dan lelong. Nak tau lebih lanjut butiran dia kenelah register then hadir sendiri ke Seminar Property Investment nih, tak rugi sebenarnya korang cuma bayar sejumlah RM250 untuk dapatkan ilmu tentang pelaburan hartanah nih..memang sangat berbaloi-baloi. Perkongsian yang transparen dan jelas tanpa ada prejudis kasi UP sket hahaha…

Aku paling suke bile tunjuk figure tu baru jelas plus ade sket calculation. Selain itu speaker ajar gak camne nak adjust DSR bagi cantik di mata pihak bank. Penting sebenarnya bile DSR kita cun, so pihak bank takkan ade masalah nak approve loan kita itu sahaja. Seminar berhenti rehat pukul 12.50PM kemudian bersambung di sesi kedua waktu petang pada pukul 1.50PM dan berakhir lebih kurang pukul 6.00PM. Habis jer seminar aku tak terus balik tapi melepak sat ngan Shahril Sidek and Pie2020. Kesimpulannya banyak ilmu yang aku timba daripada seminar nih walaupun ada yang aku dah tahu tapi semakin kita belajar dengan lebih mendalam sesuatu perkara tu rupa-rupanya masih banyak lagi yang kita tak tahu so JANGAN BODOH SOMBONG tak tahu bertanya, sekian.

Antara beli kereta dan beli rumah…

Wujud situasi di mana kita mempunyai naluri untuk memiliki kereta dan rumah sendiri. Persoalannya adakah wajar dan sanggupkah kita membayar instalment bulanan yang tinggi untuk sebuah kereta sahaja? Tetapi kita tinggal di rumah kos rendah atau sederhana..

Orang tua cakap “ukur baju di badan sendiri” bukan dekat badan orang lain..maksudnya bila kita teringin untuk berkereta fikirkan dahulu komitmen yang bakal kita penuhi setiap bulan, bergantung kepada harga kereta tersebut makin mahal kereta tersebut makin tinggi deposit dan bayaran bulanannya yer tak? untuk pengetahuan semua kereta akan susut nilai dengan cepat berbanding rumah, setiap tahun appreciation untuk rumah akan naik at least 6% setahun. Real case study, rumah teres di Taman Maluri K.L, luas binaan 1050sqft, 30 tahun dahulu harga rumah tersebut cuma RM17,000 untuk intermediate dan corner lot dalam RM30,000 ke RM40,000 sahaja. Sekarang market value untuk rumah teres tersebut naik sebanyak RM250,000 ke RM300,000, bayangkan berapakah perbezaan harga rumah 30 tahun dulu dengan nilaian hartanah tersebut pada masa sekarang..mari kita buat calculation berapakah appreciation setahun untuk rumah tersebut;

Appreciation untuk setahun,

[(RM250,000-RM17,000) / RM17,000] x [100% / 30tahun]

[(RM233,000) / RM17,000] = 13.75;

thus     (13.75 x 100%) / 30 tahun = 45.86% setahun

cuba lihat figure appreciation tersebut untuk setahun kenaikan adalah sebanyak 45.86%!!!…untuk sebuah rumah medium cost sahaja, logiknya kenaikan tersebut disandarkan kepada pembangunan infrastruktur, jaringan public transport, jaringan jalanraya yang baik juga berdekatan dengan sekolah dan pelbagai kemudahan lain amnya. Sewa juga boleh dikatakan tinggi juga untuk lokasi ini dan minimum sewa adalah RM800 hingga maksimum RM1200 sebulan.

Sebenarnya bila kita beli sebuah kereta baru, ia akan menambah komitmen bulanan kita dan Debt Ratio (DR) kita akan turut meningkat, sekiranya DR kita melebihi 60% maka ia akan menyulitkan kita untuk membeli dan memiliki rumah selepas itu disebabkan komitmen yang tinggi terhadap kereta. Bagaimana kita boleh mengatasi permasalahan ini dan mengurangkan komitmen bulanan kita..langkah pertama kita boleh beli kereta second hand, caranya mudah sahaja kumpul duit dan beli kereta tersebut, so rekod kita bersih di mata pihak bank ‘0’ komitmen, ataupun kita boleh fikir-fikirkan untuk naik public transport sahaja tanpa perlu berkereta ke tempat kerja kita…Jika ingin juga membeli kereta baharu, tiada masalah TAPI pastikan komitmen untuk bayaran bulanan tidak terlalu tinggi dan menyukarkan kita di kemudian hari. Ramai dikalangan muda-mudi hari ini yang tidak semena-mena menanggung hutang yang tinggi disebabkan gaya hidup yang menjerumuskan diri mereka ke arah hutang dan paling teruk bankrupsi. Jadi sebagai warganegara yang mempunyai intelektual kewangan yang tinggi dan mampan, perkara sebegini dapat kita elakkan dan mengoptimumkan keupayaan kita untuk bebas kewangan insyaAllah..

 

 

Mentor

Bertemu lagi, dalam post kali ini aku akan sentuh tentang peri pentingnya MENTOR dalam bisnes. Kenapa perlu ada mentor cukupkah kita buat bisnes tanpa perlu ada mentor yang baik?

Mentor yang baik memainkan peranan dalam menentukan halatuju bisnes kita sbb bila kita ada mentor kita tidak perlu melakukan sesuatu perkara itu as a trial and error. Ia merupakan “Professional Relationship” antara kita dengan Mentor dalam melahirkan individu yang berkeupayaan untuk mengurus dan mentadbir bisnes disamping perkongsian ilmu dan skil.   Mentor kita inilah yg akan guide kita dengan syarat kita tak malu bertanya perkara yg kita tidak tahu jangan plak bodoh sombong…Biasanya mentor kita itu hendaklah seorang yang mahir dan berpengalaman luas dalam bisnes yang ingin kita ceburi. Selain daripada itu, kita sudah menjimatkan masa kita tanpa perlu fine tune bisnes kita selalu..Mentor jugalah yg akan memberi nasihat dan tunjuk ajar kita dalam setiap aspek berkaitan bisnes. Sebagai contoh Warren Buffet menjadikan Brian Tracy mentor beliau sampai sanggup buang semua degree beliau dan gantung certificate Brian Tracy Consultancy dalam bilik office beliau..kalo boleh kita follow ape yg mentor kita buat..

Apa sebenarnya tugas Mentor ini? Tugas mentor adalah mengajar kita tentang bisnes apa yang ingin kita ceburi samada ia berkaitan hartanah, services atau apa sahaja  dengan lebih mendalam. Selain itu mentor juga adalah jurulatih ataupun coach kita dalam mengajar specific skills. Mentor juga akan membantu kita dalam membina dan memperluaskan bisnes kita melalui perkongsian sumber dan jaringan bisnes yang baik dan mantap. Tugas mentor yang paling utama ialah membawa kita keluar daripada zon selesa dan berani mengambil risiko dalam bisnes.

Adakah Mentor dan Jurulatih sama? Ramai keliru sebenarnya Mentor dan Jurulatih TIDAK SAMA, A mentor may coach, but a coach is not a mentor! Mentoring is “relational,” while coaching is “functional.”

Siapa MENTOR anda?

Older posts

© 2018 HafidzAhmad's Blog

Theme by Anders NorenUp ↑