HafidzAhmad's Blog

My Life, My Dreams

Category: Kereta Sewa Maluri

Selamat Hari Raya…

PROMOSI KERETA SEWA BULAN JANUARI 2017!

KERETA SEWA MALURI (KSM) menyediakan perkhidmatan kereta sewa pandu sendiri di kawasan lembah Klang dan Kuala Lumpur. Sebarang maklumat lanjut boleh layari website KSM di www.keretasewamaluri.com atau telefon HOTLINE kami 016-6665859.

RENT-A-VELLFIRE WITH KERETASEWAMALURI.COM

Salam and hi to all viewers..

Perlukan kereta yang lebih besar, pada harga yang berpatutan? Kereta Sewa Maluri menyediakan MPV Toyota Vellfire untuk disewa oleh mereka yang memerlukan kereta yang besar untuk apa jua occasions!

Layari website Kereta Sewa Maluri di www.keretasewamaluri.com dan blog KSM www.keretasewamaluri.blogspot.com!!

RENT-A-VELLFIRE

RENT-A-VELLFIRE

Jalan-jalan mengenal SEJARAH…

Salam..

Alhamdulillah aku berkesempatan membawa famili aku berjalan-jalan ke MUZIUM NEGARA hari nih.. Aku bertolak dari rumah lebih kurang jam 10.30pagi dan sampai di perkarangan Muzium Negara lebih kurang jam 11.15pagi.. parking agak penuh walaupun hari nih hari berkerja..

Destinasi pertama kami adalah Muzium Seni Kraf Orang Asli yang terletak berdekatan dengan kawasan parking.. Masuk sahaja entrance muzium tersebut kami disambut oleh petugas muzium yang ramah dan meminta aku menulis nama aku dalam buku pelawat. Anak-anak aku kelihatan excited melihat pameran patung-patung, hasil kraftangan dan gambar-gambar orang asli di Malaysia..
image

image

image

image

Setelah itu kami ke bahagian atas bangunan yang menempatkan Muzium Etnologi Dunia Melayu. Di sini kita boleh melihat sejarah, peradaban, seni kraf, teknologi, kebudayaan dan kegemilangan orang Melayu itu sendiri.
Aku tertarik dengan satu sudut yang memaparkan tentang orang Melayu dahulu dengan Pelayaran. Orang Melayu dahulu merupakan pelayar, berdagang ke seluruh pelusuk Nusantara dan luar dari jajahan Nusantara ataupun nama lainnya Archipelago.
image

image

image

Kita biasa mendengar serangkap pantun yang berbunyi:

Pisang emas dibawa belayar,

Masak sebiji di atas peti,

Hutang emas boleh dibayar,

Hutang budi dibawa mati.

Daripada pantun tersebut kita boleh melihat betapa sinonimnya orang Melayu dahulu dengan pelayaran. Ade maksud tersirat dalam pantun tersebut, kenapa pisang emas bukan pisang tanduk…kenapa masak sebiji di atas peti…hehehe…

Di satu sudut lain pula, aku lihat dipamerkan senjata orang Melayu yang tidak asing lagi Keris. Pelbagai jenis keris dipamerkan, ada keris panjang, keris pendek, keris Bali dan bagaimana pembuatan keris juga dipertontonkan. Setiap keris tersebut mempunyai identiti dan ukirannya tersendiri…begitu halus dan teliti sekali ukirannya..
image

image

image

image

image

Aku kemudian ke sudut pameran kraftangan orang Melayu dan permainan tradisional serta peralatan dapur. Memang tradisi dan hasil kerjatangan orang Melayu ini begitu seni dan teliti. Jatidiri sebagai Melayu dizahirkan dalam bentuk ukiran yang indah dan kemahiran yang tinggi!

image

image

image

image

image

image

Sudut pameran peralatan dapur dan tembikar:

image

Sudut pameran permainan tradisional Melayu:

image

image

image

image

Antara jenis-jenis congkak yang dipamerkan:

image

image

image

Sejam lebih juga masa aku luangkan di Muzium Etnologi Dunia Melayu ni. Banyak juga input yang aku perolehi dan mengenal jatidiri Melayu itu sendiri penuh dengan kesenian dan teknologi serta kepakaran.
Setelah itu aku dan famili ke Muzium Negara pula. Tiket masuk dijual pada harga RM2 untuk dewasa dan kanak-kanak bawah umur 6 tahun adalah percuma untuk masuk.

Muzium Negara ini 2 tingkat dan setiap tingkat mempunyai galeri pameran yang berlainan bermula daripada zaman pra sejarah, zaman Kesultanan Melayu Melaka, zaman penjajah, zaman komunis, hinggalah zaman sekarang. Sehari suntuk aku habiskan masa aku di Muzium..bila aku tanya anak-anak aku mereka cukup gembira melihat pameran yang pelbagai…walaupun mereka kurang faham apa yang dipamerkan tapi aku dan isteri terangkan satu persatu apa yang mereka lihat. Seronok juga mereka berlari-lari dalam muzium tu hehehe…

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Sepertinya aku dan famili belajar Sejarah hari ini.. terlalu banyak input cuba di garap dalam tempoh yang aku kira singkat walaupun aku rasa hampir setengah hari masa aku dan famili dihabiskan di Muzium Negara.
Akhir kata.. hidup ini jangan terlalu memandang ke hadapan tetapi luangkan juga masa untuk melihat ke belakang sebentar untuk melihat dan tahu siapa kita?

KERETA SEWA MALURI…

NEW POSTER

SILA KLIK POSTER DI ATAS

Rancang percutian hujung tahun…

Salam..

November tinggal lagi kurang lebih beberapa hari sebelum kita menginjak ke tahun 2015.. pasti ramai antara kalian yang merancang menghabiskan cuti tahunan anda untuk melancong bersendirian ataupun bersama famili.. Bajet menjadi keutamaan bagi mereka yang ingin melancong di dalam negara apatah lagi ke luar negara… Bagi yang bajet untuk menghabiskan cuti anda di dalam negara..banyak destinasi-destinasi yang tersedia untuk dikunjungi..

Dari Selatan hingga ke Utara, Sabah dan Sarawak.. banyak tempat-tempat menarik dan bersejarah untuk di lawati oleh anda..tidak perlu berbelanja lebih untuk ke luar negara jika di Malaysia tanahair kita ini pun sudah memadai dengan tempat-tempat yang mempersona, damai dan jauh daripada hiruk-pikuk bandaraya!!… tidak perlu aku terangkan details kat sini..jika anda perlukan kenderaan sepanjang percutian anda..anda tidak perlu susah-payah kerana banyak sahaja kenderaan-kenderaan sewa yang boleh anda sewa yang memenuhi bajet anda!

Antaranya anda boleh lihat di SINI…. cukup mudah!! Harga juga berpatutan…no hassle!!

laut

 

IMG_20141024_124509

 

 

 

TERSILAP AIRPORT!!

TIKET MALINDO AIR KE LANGKAWI...

TIKET MALINDO AIR KE LANGKAWI…

Hari nih 22hb Oktober hingga 24hb Oktober 2014, KLezcar menganjurkan satu lagi aktiviti yang dikenali sebagai Business Retreat.. Destinasi bagi batch pertama ini adalah Langkawi.. Malam sebelum itu aku dan geng Klezcar yang lain seramai 10 orang tidur di HQ KLezcar yang terletak di Taman Sri Manja PJ…Disebabkan aku pikir senang utk aku tidak kelam-kabut pagi tu utk ke airport…lagipun tidak jauh dari HQ KLezcar ke Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah yang terletak di Subang..

Kami gerak dari HQ lebih kurang jam 9.20a.m…aku lihat masa boarding di tiket adalah jam 10.00a.m..dalam hati aku sempat ke sampai airport nih… alhamdulillah kami sempat sampai kat airport..lega rasa… kami pun terus ke balai pelepasan sebelum tu kami tunjukkan tiket flight kami pada Pegawai Polis yang bertugan di mesin X-Ray..tiada sebarang masalah untuk kami melepasi pemeriksaan keselamatan…cuma aku kene repeat balik X-Ray tu sebab macbook aku simpan dalam beg galas aku..so aku keluarkan macbook aku dan letak dalam bekas yang disediakan..

Setelah itu kami pun menunggu di hadapan gate yang disediakan sambil melihat di skrin terpapar destinasi-destinasi domestik ke Penang, Alor Setar, dan sehinggalah terpaparnyaa destinasi kami iaitu Langkawi..tapi sebelum itu terdetik dalam hati aku kenapa kami boarding lambat sangat padahal aku lihat jam tangan aku dah menunjukkan angka 10.15pagi..haishh pelik pulakk.. delay ke flght kami nih… tak lama lepas tu kedengaran di corong interkom destinasi kami iaitu Langkawi..TAPI no. penerbangan yang jelas kedengaran berlainan dengan no. penerbangan yang tertera di tiket flight!! OOOhhhh nak sedapkan hati aku mungkin flight tukar kott…so salah seorang drp geng KLezcar (aku tak nak laa mention nama) pergi ke kaunter Malindo Air sambil menunjukkan tiket..tak lama kemudian beliau kembali semula dan….rupa-rupanya flight kami bukan naik di Subang airport tapi KLIA2..hahhaha….memang sangat laa lawak!!!…

Punyalah ramai geng sorang pon tak perasan yang kami patut naik di KLIA2…huhuhu… so 2 orang drp geng kami pon bergegas ke kaunter Malindo Air yang terletak di hadapan main entrance Subang Airport..dengan harapan ade lagi penerbangan seterusnya..kalo takde bolehla kirenye refund balik tiket tersebut..tapi sume penerbangan dah full maklumlah cuti Deepavali dan takleh nk refund balik duit.. so kami pon carik tempat lepak dan berdikusi sambil tengok2 kot2 ade syarikat penerbangan lain yang available hari nih…dalam masa yang sama sahabat kami yang 2 oarang tadi dah beli tiket lain iaitu fireflyz ke Penang.. tapi masalahnyer kami terpaksa pula pecah kpd 2 kumpulan disebabkan mase penerbangan yang berlainan.. sudahlah ke Penang…dari Penang nak ke Langkawi tu dah makan mase plak lebih kurang sejam setengah… Feri plak sampai kol 7.00 petang sahaja…pikir2 punya pikir punya pikir…sambil check online tiket kami jumpe solution.. tapi masa penerbangan adalah 7.45 petang plak… bukan Malindo Air, bukan jugak FireFlyz tapi Air Asia.. tanpa membuang mase kami pon belilah tiket direct Air Asia ke Langkawi… kalo dah Air Asia makanya kami naik di KLIA2… tuan COO tanpa buang masa call staff untuk pick up kami dan hantar ke KLIA2 dan kami sampai di KLIA2 lebih kurang jam 1.20p.m…

Sampai sekarang di kala aku menulis entry nih.. aku dan geng KLezcar lain masih menunggu kat sini..sini di KLIA2.. ghase cam trasit plak kat Dubai nak ke Amsterdam hahahaha…. mmg lawak laa hari nih!!

DOKUMEN YANG DIPERLUKAN UNTUK SEWA KERETA KSM

Salam dan selamat sejahtera semua,Admin ingin war-warkan kepada semua, dokumen yang diperlukan untuk menyewa kereta KSM.
Dokumen yang diperlukan adalah seperti yang tertera di bawah:

i) Salinan Kad Pengenalan (IC) bahagian hadapan dan belakang,

ii) Salinan Lesen Memandu juga bahagian hadapan dan belakang,

iii) Bil utiliti rumah contohnya, bil TNB/SYABAS/ASTRO dan,

iv) Kad Pelajar atau,

v) Bisnes Kad.

Diharapkan para pelanggan sedia maklum segala dokumen yang diperlukan sebelum menyewa kereta daripada KSM.

Terima Kasih.

KERETA SEWA MYVI VIVA ALZA PERSONA VELLFIRE

Salam semua..

Agak lame aku tak update blog hafidzahmad.com nih!! Agak sebuk dengan bisnes kereta sewa aku yang aku running fulltime sekarang. Pejam celik..pejam celik.. dah hampir 16 bulan aku buat bisnes kereta sewa nih..bermula dengan hanya 2 buah MyVi Auto 1.3, berkembang dan terus berkembang..in sha Allah dalam masa terdekat ini Kereta Sewa Maluri (KSM) akan tampil dengan segmen MPV iaitu Perodua Alza dan juga Toyota Vellfire 2.4 bagi memenuhi keperluan pelanggan budiman kami.

Setelah mengambil kira beberapa faktor yang aku rase kekuatan Marketing Online untuk bisnes kereta sewa ini perlu sejajar dengan perkembangan IT dan aku ghase ade baiknya aku setup blog khas untuk KERETA SEWA MALURI nih!! Walaupun ramai di luar sana lebih mengenali KSM melalui FB page tapi kelebihan blog ade juga di situ.. Maka aku ingin war-warkan pada semua blog terbaharu KSM iaitu keretasewamaluri.blogspot.com, simple sahaja blog tak fancy pon..aku nak audience tau kewujudan blog Kereta Sewa Maluri dan ade feedback serta yang paling utama boleh closed deal hehehehe… in sha Allah kita berusaha Allah yang tentukan rezeki Allah bagi kat kita!!

BLOG KERETA SEWA MALURI (KSM)

BLOG KERETA SEWA MALURI (KSM)

Escapades de Hard Rock Hotel Penang

IMG_20131003_151045

Ikan patin masak tempoyak

Cuti dah approved, destinasi percutian pon dah confirmed..pada 3 haribulan Oktober, aku dan famili bertolak ke Utara tanahair dan destinasi percutian kali ini adalah Pulau Pinang ataupun nama lainnya Pulau Mutiara. Kami bertolak dari KL lebih kurang pukul 11.30 pagi melalui lebuhraya Utara Selatan PLUS, kami berhenti untuk solat dan makan tengahari

IMG_20131003_164917

Jambatan Pulau Pinang

di Hentian Sungai Perak. Perjalanan kemudian diteruskan dan kami tiba di tol Juru lebih kurang pukul 4.45 petang. Tanpa membuang masa kami teruskan perjalanan ke bahagian pulau menggunakan jambatan Pulau Pinang sepanjang 13km, plan kami nak naik Bukit Bendera petang tu, tapi disebabkan cuaca tak mengizinkan jadi kami terus ke Batu Feringghi untuk check in Hotel dulu.

 

Penginapan untuk percutian kali ini, kami pilih Hard Rock Hotel! Sampai sahaja diperkarangan lobby hotel kami disambut dengan keramahan staff dan receptionist yang tak lekang dengan senyuman manisss…sementara menunggu urusan check in settle kami dihidangkan dengan 2 gelas air sparkling orange hehehe….hilang penat aku travel jauh dari KL..anak-anak aku dah excited nak mandi kolam hahaha…untuk bilik penginapan kami pilih Seaview Deluxe yang menghadap laut. Aku punggah semua luggage dan naik bilik yang terletak di tingkat 2. Masuk sahaja bilik perghhh memang cunn laa bilik nampak 5 stars die..memang sangat puas hati!!…

20131003_182031

Security card untuk keluar masuk bilik..

Katil besar deluxe

Katil besar deluxe

Set audio dan video

Set audio dan video

Bilik air yang cantik

Bilik air yang cantik

Kudap-kudapan, teh dan nescafe instant...

Kudap-kudapan, teh dan nescafe instant…

Meja tulis juga ada

Meja tulis juga ada

isteri aku dan anak-anak tersenyum gumbiraa…tanpa membuang masa aku dan famili salin baju untuk mandi kolam kat bawah, yang menariknya ade playground plak kat kolam tuu..macam mini theme park laa sebab ade gelungsur, air pancut dan water cannon…ok laa..anak-anak aku dah tak sabar nak terjun kolam dah hahaha..

Hard Rock Hotel Penang Seaview

Hard Rock Hotel Penang Seaview

Seronok si Sakinah dan Balqis main air

Seronok si Sakinah dan Balqis main air

Gaya si Balqis hahah

Gaya si Balqis hahah

kami sempat ke pantai Batu Ferringghi yang terletak tak jauh dari perkarangan HRH Penang untuk menikmati sunset..sempat jugak aku naik kuda dengan Balqis..bayarlaa RM40 untuk satu round jadilaaa…setelah itu aku dan isteri serta anak-anak pon naik balik bilik hotel untuk mandi dan bersiap untuk dinner.

Sunset di Batu Feringghi

Sunset di Batu Feringghi

Naik kuda..tak pernah-pernah..

Naik kuda..tak pernah-pernah..

Malam di HRH Penang

Malam di HRH Penang

Kolam renang yang di sinari lampu spotlight indah sungguh..hehehe

Kolam renang yang di sinari lampu spotlight indah sungguh..hehehe

Tatarias ruang lobby yang ROCK!!hahaha

Tatarias ruang lobby yang ROCK!!hahaha

Hard Rock Hotel Penang at night!!

Hard Rock Hotel Penang at night!!

Untuk dinner malam tu kami ke Pekan Batu Feringghi yang terletak tidak jauh dari HRH. Kami memilih untuk singgah makan di salah satu kedai makan di tepi Jalan yang menghadap Holiday Inn. Menu kami malam tu apalagi kalo bukan Char Koay Teow, Koay Teow goreng dan ada plak pizza untuk anak aku si Balqis..Sakinah semua dia makan tak macam kak long die..

Char Koay Teow BM

Char Koay Teow BM

Pizza untuk Balqis..

Pizza untuk Balqis..

Selesai dinner kami ke Night Market yang terletak di sepanjang jalan Batu Ferringghi..macam-macam ada dijual di Night Market nih, daripada baju, cenderahati, hinggalah ke perhiasan dalaman rumah semua ada di sini. Memang rambang mata aku sat..kami jugak sempat naik beca satu round dan on the way balik hujan plak nasib baik beca tu ade bumbung cuma basah sketlaa…kami suruh brader penarik beca tuu turunkan kami kat kereta dan setelah memberikan 4 keping not merah kami pon pulang ke HRH. Hujan pon agak lebat so kami naik bilik tukar persalinan tidur dan sedar-sedar dah subuh dah…selesai solat subuh aku lepak kat balkoni menikmati suasanan pagi di HRH Penang hehe..

Night at Batu Feringghi

Night at Batu Feringghi

20131003_222726

Naik beca seround..kuat btol abang penarek beca kat belakang tuuu…

Lebih kurang pukul 8.30 pagi kami turun untuk bersarapan pagi di cafe HRH..juadah memang pelbagai..daripada Nasi Lemak, Char Koay Teow hinggalah ke Western Food sume aku belasah..tapi takdelaa semua, orang cakap secukup rasa jer..hehehe.

Sarapan pagi di HRH yummiee

Sarapan pagi di HRH yummiee

Balqis oo Balqis...hmmm

Balqis oo Balqis…hmmm

Macam sedap jer wife aku amik tuu

Macam sedap jer wife aku amik tuu

Perut pon dah kenyang kami ke kolam untuk acara renang..sampai je kat kolam ramai dah orang rata-rata ramai yang bawak famili bercuti di HRH nih..ramai jugak pelancong asing yang menginap di sini mungkin sebab courtesy dan layanan yang tip top daripada pihak HRH Penang..Selesai sahaja breakfast anak-anak aku dah standby nak terjun kolam renang dah..berlari depa nak terjun kolam..Ade 2 bahagian kolam yang disediakan oleh HRH Penang untuk kemudahan pengunjung, satu bahagian yang cetek untuk kanak-kanak skali dengan mini theme park yang lagi satu agak dalam untuk orang dewasa tapi takde la dalam mana cuma 1.4m je..hehehe..setelah dekat 2 jam berendam dalam kolam kami pon naik untuk mandi dan salin pakaian. Setelah itu, kami turun untuk ke George Town tapi sebelum tu sempat shopping kat Rock Shop yang terletak tidak jauh dari parking hotel…

Rock Shop @HRH Penang

Rock Shop @HRH Penang

Banyak betul pilihan t-shirts dan cenderahati kat Rock Shop nih..

Banyak betul pilihan t-shirts dan cenderahati kat Rock Shop nih..

Dekat 45minit juga perjalanan dr Batu Feringghi ke George Town tuu..sampai sahaja kami terus ke mana lagi kalo bukan Chowrasta..perut pun dah lapar kami pekena dulu nasik kandaq Line Clear yang terletak di lorong antara deretan kedai yang menjual pelbagai souvenir dan juga jeruk..

Line Clear makan nasik kandaq!!...

Line Clear makan nasik kandaq!!…

Pelbagai lauk-pauk terhidang..korang tinggal tunjuk je nak ape..

Pelbagai lauk-pauk terhidang..korang tinggal tunjuk je nak ape..

Perot pun dah kenyang kami pun mulakan misi untuk membeli jeruk dan juga souvenir untuk dibawa pulang ke KL…Kedai yang kami sempat singgah untuk membeli jeruk ialah Kedai Jeruk Madu Pak Ali..dan banyak jugalah souvenirs yang dibeli berupa t-shirts, kain batik dan juga cenderahati. Tak menang tangan aku dibuatnya..sekali-sekala berkunjung ke Pulau Mutiara nih tak sah kalo tak bawak balik jerok dan buah pala yer tak??Kami juga sempat berjalan-jalan sampai ke Komtar, jauh gak kami berjalan kaki tapi tak terasa sebab happy jer hahaha…Kami balik hotel dah nak Maghrib..ingatkan malam tu nak jenjalan kat Gurney Drive sambil menikmati angin malam, tapi apakan daya badan nih letih sangat lepas solat terus tertidoq sampailaa subuh…

Jerok Madu Pak Ali yang menarik perhatian aku...

Jerok Madu Pak Ali yang menarik perhatian aku…

Pelbagai pilihan t-shirts Penang untuk dibeli..

Pelbagai pilihan t-shirts Penang untuk dibeli..

Pintu Gerbang..

Pintu Gerbang..

Serperti biasalah...

Serperti biasalah…

Apelah yang ditenugnkan tuuu...hehehe

Apelah yang ditenugnkan tuuu…hehehe

Salah satu kedai cenderahati..macam-macam adaaaa

Salah satu kedai cenderahati..macam-macam adaaaa

Pilih jangan tak pilih...

Pilih jangan tak pilih…

Komtar dari kejauhannn...

Komtar dari kejauhannn…

Keesokan selepas sarapan kami checked out dan destinasi seterusnya ialah Street Arts Penang yang terletak di sepanjang Ah Quee street, Armenian Street dan Cannon Street. Memang sangat menarik dan lain daripada yang lain dan hanya terdapat hanya di Pulau Pinang!! Aku sempat snap gambo kenang-kenangan banyak gak laa aku snap hahaha..ramai gak laa pengunjung ke Street Arts Penang nih rata-rata pelancong asing ada juga yang berbasikal sebab kat situ memang ade kedai sewa basikal..dan lagi satu Penang nih bandar yang mesra basikal sebab ade disediakan lane untuk berbasikal.

Kami sudaa sampai untuk saksikan Mural on the wall

Kami sudaa sampai untuk saksikan Mural on the wall

Mural burung hantuuu...

Mural burung hantuuu…

Cannon Square

Cannon Square

The big cat on the wall

The big cat on the wall

Gaya mutu keunggulan si Balqis dan Sakinah..

Gaya mutu keunggulan si Balqis dan Sakinah..

Balqis dan Sakinah berposing..

Balqis dan Sakinah berposing..

Berlatarbelakangkan mural singa

Berlatarbelakangkan mural singa

Kedai sewa basikal..

Kedai sewa basikal..

Masjid Melayu Leboh Acheh

Masjid Melayu Leboh Acheh

other side od the Leboh Acheh Mosque

other side od the Leboh Acheh Mosque

Sejam di situ, kami kembali ke kereta dan destinasi kami selepas itu adalah Bukit Bendera. Tak lengkap rasanya kalo berkunjung ke Penang tak naik BB. Sesampai kami di entrance Bukit Bendera, aku perhatikan dah banyak berubah Bukit Bendera nih compared 15 tahun yang lepas aku naik BB, kaunter bayaran pon dah lain, tren pon dah baharu dan pelbagai lagi kemudahan disediakan dekat stesen bawah BB tuu..Aku pun terus beratur untuk beli tiket dan ade diskaun jika kita tunjuk MyKad or MyKid..dah beli tiket apalagi pergi la beratur untuk naik train..perghh punyalah ramai manusia weekend tuu menyesal aku tak naik first day aku touched down Penang! Lebih kurang 15min menunggu train pon sampai tudiaa berpusu-pusu orang naik train aku dan famili memang tak dapat la tempat duduk so kiteorang berdirilah, aku dukung Sakinah dari bawah sampai laa atas..sampai sahaja kat stesen atas, turun sahaja daripada train aku pon snap gambo Penang dari atas BB, so nampaklaa sebahagian bandar Penang dan juga Penang Bridge dari kejauhan..Semasa kami melangkah keluar dari stesen atas tu hujang turun dengan lebatnya so tanpa membuang masa aku dan famili pon beratur laa balik kali nak untuk turun plak..memang tak dan nak berjalan-jalan kat BB tu disebabkan hujan..memang kami sampai tadi dah mendung dah..hehehe..saje nak meghase naik train BB takpelaa..

Pemandangan dari atas Bukit Bendera

Pemandangan dari atas Bukit Bendera

Sampai sahaja di stesen bawah kami pon carik surau untuk solat, selesai solat perot pon dan lapar kami ke George Town balik untuk pekena Sup Kambing bersama roti buku di restoran Sup Hameed yang terletak berdekatan dengan Hotel Cititel..

Restoran Sup Hameed

Restoran Sup Hameed

Pelbagai menu sup...

Pelbagai menu sup…

Hujan makin lebat di luar, plan aku nak pulang ke KL petang hari tu jugak tapi kami stay satu malam lagi dan kami ke Batu Feringghi balik petang tu. On the way ke Batu Feringghi kami singgah kat USM Penang..melawat tempat wife aku mengaji mase matriks dolu-dolu hehehe..banyak gak kenangan kat sini..Bapak aku pon graduate kat sini gak dulu..

Dewan USM

Dewan USM

Masjid dan Pusat Islam USM

Masjid dan Pusat Islam USM

Malam tu kami sempat lagi ke Night Market untuk shopping souvenir hehehe…saje jenjalan sebab hari tu tak puas sebab terpakse balik awal disebabkan hujan..so kali ni repeat balik…

Pelbagai jenis baju...

Pelbagai jenis baju…

Jalan-jalan kopak duit

Jalan-jalan kopak duit

Jom ronda-ronda Night Market

Jom ronda-ronda Night Market

Kedai makan yang lain daripada ayam pon die

Kedai jual air buah-buahan..layan gak!!

20131005_231839

Pelbagai design untutk perhiasan rumah

Keesokkan harinya kami bergerak pulang ke KL, percutian yang menarik insyaAllah akhir tahun nih kami akan ke Pantai Timor plak..ooppss tak abes lagi…on the way balik ke KL kami sempat singgah Kuala Kangsar untuk menikmati Laksa Kuale dan Cendol..lepas tu bawak plak anak-anak anak aku pi main kat taman permainan yang berdekatan dengan Sungai Kuala Kansar…Perjalanan diteruskan ke KL dan kami sampai di KL lebih kurang pukul 5.30ptg..penat tapi PUAS!!

Singgah Kuala Kangsar

Exit Kuala Kangsar

20131006_121636

Pintu gerbang yang mengalukan kedatangan kami ke Kuale..

Gerai yang kami pilih untuk ghase laksa dan cendol Kuale..

Gerai yang kami pilih untuk ghase laksa dan cendol Kuale..

Laksa Kuale dan telor goreng

Laksa Kuale dan telor goreng

Jambatan besi..

Jambatan besi..

Nak ke taman permainan di seberang sungai

Nak ke taman permainan di seberang sungai

Kinah main jongkang jongket

Kinah main jongkang jongket

Mian buai plak..

Mian buai plak..

20131006_131215

Berlatarbelakangkan Sungai Kuale..

 

 

© 2018 HafidzAhmad's Blog

Theme by Anders NorenUp ↑