HafidzAhmad's Blog

My Life, My Dreams

Category: DR

Seminar Property Investment by Shahril Sidek & Pie2020

Salam dan selamat sejahtera semua, posting kali ini saya nak kongsikan pengalaman menghadiri seminar Property Investment yang disampaikan oleh otai dalam bidang hartanah dan tidak asing lagi iaitu Shahril Sidek dan Pie2020. Seminar berlangsung pada hari Ahad lepas iaitu pada tarikh 16hb Jun 2013 bertempat di Bilik Seminar Property Investment yang terletak di Taman Kajang Putra. Seminar kali ini dihadiri seramai 29 orang peserta yang rata-rata dari Lembah Klang dan ada juga yang datang dari luar sebagai contoh ada yang dari Pasir Gudang, Johor, Melaka, dan Pantai Timur.

Shahril Sidek in da House

Shahril Sidek in da House

Seminar bermula pukul 9.30AM, dimulakan dengan sesi pengenalan biodata speaker oleh BRADER ni. Aku memang kenal sangat mamat nih sebab dulu pernah satu tempat kerje kat ATCC Subang. Tapi sekarang tidak lagi, since awal tahun 2013 die dah resign daripada kerje Gomen tinggallah aku yang masih lagi ber ‘title’kan EMPLOYEE..hahah layan jer laa..banyak sebenarnya input yang disampaikan daripada basic tentang terma-terma dalam pelaburan hartanah contohnya apa itu S&P/SPA, DOA, Deed of Assignment, POS dan banyak lagi. Disamping pendedahan yang komprehensif mengenai kategori-kategori hartanah yang menyentuh apa itu Hakmilik Kekal (Freehold) yang boleh di bahagikan kepada dua pula iaitu; (a) Hakmilik Kekal Firstgrade dan (b) Hakmilik Kekal (Malay Reserve). Selain itu brader nih sentuh jugak kategori Hartanah Pajakan – 99 tahun, 60 tahun. Penekanan diberikan oleh speaker lebih kepada jual beli rumah secara Subsale dan lelong. Nak tau lebih lanjut butiran dia kenelah register then hadir sendiri ke Seminar Property Investment nih, tak rugi sebenarnya korang cuma bayar sejumlah RM250 untuk dapatkan ilmu tentang pelaburan hartanah nih..memang sangat berbaloi-baloi. Perkongsian yang transparen dan jelas tanpa ada prejudis kasi UP sket hahaha…

Aku paling suke bile tunjuk figure tu baru jelas plus ade sket calculation. Selain itu speaker ajar gak camne nak adjust DSR bagi cantik di mata pihak bank. Penting sebenarnya bile DSR kita cun, so pihak bank takkan ade masalah nak approve loan kita itu sahaja. Seminar berhenti rehat pukul 12.50PM kemudian bersambung di sesi kedua waktu petang pada pukul 1.50PM dan berakhir lebih kurang pukul 6.00PM. Habis jer seminar aku tak terus balik tapi melepak sat ngan Shahril Sidek and Pie2020. Kesimpulannya banyak ilmu yang aku timba daripada seminar nih walaupun ada yang aku dah tahu tapi semakin kita belajar dengan lebih mendalam sesuatu perkara tu rupa-rupanya masih banyak lagi yang kita tak tahu so JANGAN BODOH SOMBONG tak tahu bertanya, sekian.

Antara beli kereta dan beli rumah…

Wujud situasi di mana kita mempunyai naluri untuk memiliki kereta dan rumah sendiri. Persoalannya adakah wajar dan sanggupkah kita membayar instalment bulanan yang tinggi untuk sebuah kereta sahaja? Tetapi kita tinggal di rumah kos rendah atau sederhana..

Orang tua cakap “ukur baju di badan sendiri” bukan dekat badan orang lain..maksudnya bila kita teringin untuk berkereta fikirkan dahulu komitmen yang bakal kita penuhi setiap bulan, bergantung kepada harga kereta tersebut makin mahal kereta tersebut makin tinggi deposit dan bayaran bulanannya yer tak? untuk pengetahuan semua kereta akan susut nilai dengan cepat berbanding rumah, setiap tahun appreciation untuk rumah akan naik at least 6% setahun. Real case study, rumah teres di Taman Maluri K.L, luas binaan 1050sqft, 30 tahun dahulu harga rumah tersebut cuma RM17,000 untuk intermediate dan corner lot dalam RM30,000 ke RM40,000 sahaja. Sekarang market value untuk rumah teres tersebut naik sebanyak RM250,000 ke RM300,000, bayangkan berapakah perbezaan harga rumah 30 tahun dulu dengan nilaian hartanah tersebut pada masa sekarang..mari kita buat calculation berapakah appreciation setahun untuk rumah tersebut;

Appreciation untuk setahun,

[(RM250,000-RM17,000) / RM17,000] x [100% / 30tahun]

[(RM233,000) / RM17,000] = 13.75;

thus     (13.75 x 100%) / 30 tahun = 45.86% setahun

cuba lihat figure appreciation tersebut untuk setahun kenaikan adalah sebanyak 45.86%!!!…untuk sebuah rumah medium cost sahaja, logiknya kenaikan tersebut disandarkan kepada pembangunan infrastruktur, jaringan public transport, jaringan jalanraya yang baik juga berdekatan dengan sekolah dan pelbagai kemudahan lain amnya. Sewa juga boleh dikatakan tinggi juga untuk lokasi ini dan minimum sewa adalah RM800 hingga maksimum RM1200 sebulan.

Sebenarnya bila kita beli sebuah kereta baru, ia akan menambah komitmen bulanan kita dan Debt Ratio (DR) kita akan turut meningkat, sekiranya DR kita melebihi 60% maka ia akan menyulitkan kita untuk membeli dan memiliki rumah selepas itu disebabkan komitmen yang tinggi terhadap kereta. Bagaimana kita boleh mengatasi permasalahan ini dan mengurangkan komitmen bulanan kita..langkah pertama kita boleh beli kereta second hand, caranya mudah sahaja kumpul duit dan beli kereta tersebut, so rekod kita bersih di mata pihak bank ‘0’ komitmen, ataupun kita boleh fikir-fikirkan untuk naik public transport sahaja tanpa perlu berkereta ke tempat kerja kita…Jika ingin juga membeli kereta baharu, tiada masalah TAPI pastikan komitmen untuk bayaran bulanan tidak terlalu tinggi dan menyukarkan kita di kemudian hari. Ramai dikalangan muda-mudi hari ini yang tidak semena-mena menanggung hutang yang tinggi disebabkan gaya hidup yang menjerumuskan diri mereka ke arah hutang dan paling teruk bankrupsi. Jadi sebagai warganegara yang mempunyai intelektual kewangan yang tinggi dan mampan, perkara sebegini dapat kita elakkan dan mengoptimumkan keupayaan kita untuk bebas kewangan insyaAllah..

 

 

DEBTS-to-ASSETS Ratio

Post kali ini saya akan kongsikan apakah dia DEBTS-to-ASSETS Ratio? Ianya merupakan nisbah jumlah Liabilities kepada jumlah Assets yang kita ada. Sebelum saya terjun lebih jauh, apakah yang dimaksudkan dengan liabilities? Liabilities ialah hutang yang kita bayar kepada pihak bank untuk satu tempoh contohnya kereta, rumah etc. Assets pula merupakan sesuatu yang mendatangkan dan menjana keuntungan dalam bentuk wang ringgit contoh assets boleh diklasifikasikan kepada tiga iaitu, property, paper assets and business.

Bagaimana cara untuk kita mengira DEBTS-to-ASSETS Ratio? Formula dia mudah sahaja dan boleh kita praktikkan,

Debt Ratio = Total liabilities / Total Assets

contohnya jika jumlah liabilities kita ialah sebanyak RM2000 kemudian jumlah assets ialah RM4000 maka

Debt Ratio = RM2000 / RM4000 = 0.5

Daripada contoh di atas kita dapat mengalisa bahawa Debt Ratio yang berada pada linkungan 0.00 to 1.00 adalah nisbah terendah Debt Ratio dan jika Debt Ratio itu besar ia menunjukkan bahawa kita menghadapi situasi genting yang mana jika ia berlaku pada sesebuah company ia menanggung operasi di bawah hutang dan mungkin menyukarkan company tersebut untuk mendapatkan loan untuk projek baru sebagai contoh. Jika Debt Ratio ialah 0.5 maka separuh daripada assets company financed by debts..

Pentingkah kita kita ketahui DR kita sendiri dan dalam konteks individu yang berpendapatan tetap setiap bulan? Jawapan dia ialah YA! Jika anda ingin membeli rumah ataupun property..komitmen kita dikira oleh pihak Bank berdasarkan DR ini. Senaraikan hutang piutang anda yang mungkin boleh di ‘eliminate’ silalah berbuat demikian agar komitmen anda berkurangan ataupun liabilities anda berada pada paras yang selamat insyaAllah..

© 2018 HafidzAhmad's Blog

Theme by Anders NorenUp ↑